Veckans Fisk

Låt mig presentera : Näbbmusen

image124

Näbbmusen, Soricidae, är en lustig liten fisk. Den lever oftast i små bäcker eller åar men kan ibland vandra så långt som 20 mil uppströms för att finna varma utlopp til sjöar där den ruvar sina ägg. Ofta kan man se näbbmusen hoppa högt över vattenytan vid skymningstid för att fånga föda, den äter nämligen för det mesta småknott eller trollsländor.
Dess kött är mört och kan jämföras med en älgkalvs, varvid den ofta kokas och används i grytor eller soppor. Länge trodde man att den var giftig på grund av dess ohyggliga doft den avsöndrar efter att ha varit på land för lång tid, men runt 1921, samtidigt som kvinnor fick rösträtt i Sverige började man servera näbbmusgryta på de finare restaurangerna i storstäderna. Detta blev en succé och spreds sig snabbt som en delikatess runt om i Skandinavium, där den mottogs med öppna armar i de olika länderna. Nya recept började florera runt och i Norge är det till exempel väldigt vanligt att näbbmusen serveras med andra delikatessfiskar så som lutfisk eller flundra.
Vanligtvis lägger näbbmusen ägg i början på augusti, de kläcks efter ca 2 veckor och en nybliven näbbmusmamma kan få upp till 30 små fiskbarn som den sedan ser efter i ca 4 veckor till, innan hon släpper dem fria att simma själva och se sig om i undervattensvärlden.
Med hjälp av dess stjärtfena, som likan en svans, tar den sig fram smidigt under vattnet och den är känd för sin intelligens, som nästan kan jämföras med en delfins, vilket medförde till ett svenskt försök till en dramaserie under det tidiga 80-talet. Serien, som skulle likna den populära amerikanska serien Flipper, kretsade kring en vanlig svensk familj som upptäcker att de har en näbbmus som varnar dem om faror och dylikt. Serien blev tyvärr ingen hit och lades ner efter bara några avsnitt, men räknas ändå som en kultserie bland de värsta fiskentuiaster.
Fångar näbbmusen gör man oftast på vanligt metspö med bete av deg eller gummi och den nappar bäst i de små lugna partierna i fjällbäckar.
Så ge er nu ut på en fisketur och dra upp några möss, för här följer ett av mina favoritrecept.

Näbbmusgryta
3-4 personer

7 stycken färska näbbmöss
4 dl mjöl
1 buljongtärning
2 liter vatten
3 Morötter

Skär ner och skala allt i en gryta. Koka på svag värme i ca 30 minuter så näbbmusen skinn släpper, Tillsätt sedan socker, salt och stjärnanis efter behag.
Toppa med lite dill.

Smaklig måltid!


/Hank

Kommentarer
Postat av: ellen

jag beundrar verkligen ditt engagemang för VECKANS FISK henke.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback