Veckans Fisk

Så, nu när julstöket är över och vardagen börjar krypa inpå en igen tycker jag det är dags för veckans fisk. Å vad passar inte bättre just nu än:

Får jag presentera : Sillen

image117

Clupea harengus är sillens namn på latin, vilket betyder ungefär den som stirrar, därför kallas även ofta sillen just Stirrfirren.
Sillen är en ganska ny fiskart, det var inte förren under 80-talet den dök upp men har sedan dess befäst sin position som den bästa fisken i världen. Dess storlek gör den svår att se med blotta ögat, en fullvuxen sill är ofta inte större än en tumnagel. Men, tänker ni där hemma nu, man äter ju sill vid jul och de bitarna är ju ganska stora? Jovisst är det så, men för att göra en enda sillbit krävs flera hundratusen sillar, en ganska hissnande tanke va? Därför manar jag till att inte svulla i sig för mycket inlagd sill vid dessa högtider, eftersom risken för utfiskning av arten är ganska stor. Så ha det i baktanke när ni sköljer ner en bit stirrfirre med snapsen.
Sillen livnär sig på kräftor, som de attackerar i stim och sedan biter ihjäl med tiotusentals små, svidande bett. En enda kräfta räcker till föda för en sill nästan en hel livstid, men sillen tröttnar ofta och fortsätter sin jakt i hopp om att finna godare kräftor. Därför kan man ofta hitta uppspolade, halvätna kräftor på starndkanterna runt maj månad.
Sillar lever i tvåsamhet, de stannar vid samma partner hela livet om inget oförberett händer. Självklart finns raporter om sillar som hittat nya, otrohetsdrama osv, men det vanligaste är att två sillar stannar ihop och älskar varandra i många år.
Lite kuriosa är att på 90-talet startades en förening, "Våga Vägra Sillen" i Uppland, vilka anser att sillen är ett skadedjur och vill därför skjuta av lite sill under en vecka varje år. Denna silljakt är totalförbjuden i Sverige, men annordnas ändå ofta i smyg. Många jaktintresserade, ofta från baltikum reser hit under den veckan för att umgås, njuta av naturen och jaga sill.

/Hank

Kommentarer
Postat av: ellen

stirrfirre!! hahaa.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback